The End of Filmz.dk

 

Hvis du er dansk filmentusiast og har en computer, så har du sandsynligvis – på et eller andet tidspunkt – været inde om hjemmesiden, Filmz.dk. Det har jeg i hvert fald. Det var den hjemmeside, jeg altid gik ind på, når jeg åbnede min browser. For at det ikke skal være løgn, så havde jeg en bruger på siden i 9 år, hvor jeg (med enkelte stilleperioder) deltog i alverdens samtaler om film og meget andet. I alt blev det til 7769 indlæg.

Jeg slettede min bruger onsdag d. 13. august 2014. Det samme gjorde 30 andre brugere, som havde været på forummet i mange, mange år, og flere sluttede sig til exit-gruppen de følgende dage. Det var ikke tilfældigt, at udvandringen skete den dag. (Og nej, det var heller ikke på grund af Robin Williams’ død aftenen før.) Stemningen havde længe været dårlig på sitet, men da det kom frem (via kontakter på Facebook), hvad tidligere ansatte på Filmz.dk havde oplevet, så besluttede mange sig for, at nu var det nok. Denne hjemmeside – som mange af os engang havde elsket – ønskede vi ikke længere at støtte med kommentarer og “clicks”. Mange af dem, som forlod den dag, var allerede inaktive på sitet, men brugte anledningen til endelig at slette deres bruger. For os var Filmz-historien slut.

Så hvad skete der med Filmz.dk? Én ting er, hvad der skete bag kulisserne. Det er jeg ikke den rette til at fortælle om. Men jeg tænkte, jeg ville bruge anledningen her til at fortælle, hvordan jeg husker Filmz – det ægte Filmz – og hvordan det lige så stille ophørte med at eksistere. Betragt det som en slags kærlighedserklæring fra en flittig eks-bruger af hjemmesiden. Eller en nekrolog.

we will always have filmz

Kvalitet var kendetegnet

Da jeg kom til Filmz.dk i 2004, så var det alllerede den bedste danske hjemmeside om film. Der fandtes andre hjemmesider, hvor folk anmeldte og skrev om film, men Filmz var i sin egen liga. Filmz var for nørderne. Det var for dem, der også gerne ville vide, hvordan film blev til, hvilke processer det indebar, og hvorfor nogle film blev klassikere, mens andre blev glemt. Når man læste en artikel på Filmz.dk, så gik man ikke bare derfra med en mening, men ofte med indsigt og kundskab. Det samme gjaldt, når man læste anmeldelserne. Selv hvis man var uenig, så var man alligevel blevet klogere. I sin storhedstid lærte Filmz.dk os nye måder at tænke film på.

Kvalitet indebærer selvfølgelig flere ting. Der kan skelnes mellem form og indhold. Det vigtigste var naturligvis indholdet. Filmz.dk faldt ikke for det poppede og smarte, som alle andre medier var så optaget af. Skandalehistorier om de kendte (“Lindsay Lohan taget for spritkørsel igen”) fyldte meget lidt. I stedet var nyhederne fokuseret på film, skabelsen af film (“Hovedrolle fundet til James Camerons “Avatar””), men også film som sociologisk og økonomisk fænomen (fx formatkrigen mellem HD-DVD og Blu-ray samt nyheder om distribution, piratkopiering og biografvirksomhed).

Et gennemgående træk fra nyhederne var deres saglighed. Takket være kompetent korrekturlæsning, så var overskrifterne korrekte. De kunne ikke misforstås, og de forsøgte ikke at appellere til laveste fællesnævner med antydninger om sex og skandaler. Der blev anført kilde, og med ét klik kunne man se den oprindelige artikel, som Filmz-nyheden var baseret på. Det var små ting – men de var i orden.

Det ville selvfølgelig være en nostalgisk fordom at huske alt som fuldstændig perfekt og fejlfrit. Der har altid været stave- og grammatikfejl her og der, men ikke i hver nyhed og uhyre sjældent i anmeldelserne og artiklerne. Faktisk var det karakteristisk for anmeldelserne, at de ikke bare var korrekt skrevet (altså med tanke på grammatik), men også at de var godt skrevet. Anmelderen ønskede ikke bare at argumentere for sit syn på filmen, men bestræbte sig på samtidig at underholde sin læser med humor, for eksempel ved at lege med sproget, bruge passende metaforer eller måske endda puns. Dette blev dog aldrig gjort på bekostning af tydeligheden. At skrive godt indebærer at skrive enkelt.

Danmarks bedste filmforum

Dette var den redaktionelle side af Filmz.dk, og ingen kan benægte, at det var det, som gjorde Filmz.dk til noget særligt. Men det gode indhold tiltrak sig med tiden også en brugerskare, som engagerede sig på siden via forummet. Der var mange debatter og altid meget uenighed om film. Det var dét, som gjorde stedet så livligt og interessant. Med tiden opstod der et slags sammenhold mellem brugerne. Man delte en historie. Jokes blev indforståede, fordi man refererede til tidligere diskussioner, man havde haft. Man lavede endda sommer- og julearrangementer, hvor flere i gruppen fik anledning til at møde hinanden udenfor cyberspace. Mange venskaber opstod mellem folk, der boede i nærheden af hinanden, og forummet blev et udgangspunkt for at arrangere biografture såvel som filmnætter.

Det mest bemærkelsesværdige ved forummet var måske, at der ikke var en synlig moderator. Der var minimal indblanding fra admin. Man kunne forledes til at tro, at forummet derfor ville blive et anarkistisk kaos. Men det blev det ikke. Hvis nogen brød etiketten, så blev de ganske vist ikke irettesat af en admin, men gruppen greb ind. Du var aldrig alene på forummet, hvis du opførte dig ordentligt. Hvis nogen begyndte at angribe dig personligt og chikanere dig, så kom andre brugere dig til undsætning og bakkede dig op. Intet forum undgår helt mudderkastere og såkaldte trolls, men på grund af fornuftige brugere, så var forummet på Filmz.dk utroligt modstandsdygtigt i forhold til de andre fora, jeg har haft erfaringer med. Efter det redaktionelle indhold på siden faldt i værdi, så vedblev forummet med at være et interessant sted med mange gode mennesker.

Filmz når sit klimaks med Filmz TV

Hjemmesiden udviklede sig, og der opstod selvsagt nye tiltag. Kommercialiseringen tog uundgåeligt et kraftigt greb om siden, da annoncer var dens eneste indtægtskilde. Jeg husker, at der på et tidspunkt blev snakket om delvist at financiere siden via økonomisk støtte fra brugerne i form af abonnement og donationer, men dette blev ikke til noget. Hjemmesiden levede derfor udelukkende af reklamestøtte. Det hindrede dem dog ikke i at prøve nye ting af.

Med ildsjælen Johan Albrechtsen (“The Insider”) både bag og foran kameraet begyndte Filmz TV i 2010, og projektet skuffede ikke. Både brugerne og hjemmesidens ledelse var begejstret for det. Ligesom Filmz.dk havde været Danmarks bedste hjemmeside, så blev Filmz TV Danmarks bedste filmmagasin – det bedste TV-program, der blev produceret i Danmark om film!

Virkelig

Successen skyldtes dels at Johan var en ultraflittig og kvalitetsbevidst producer, men også, skal det siges, at der i danske medier var en iøjnefaldende mangel på god filmjournalistik. Som Søren Ildved havde beskrevet, selv DR’s produktioner var pinlige, og derfor var det måske ikke vanskeligt for Filmz TV at finde sin niche blandt de TV-hungrende filmentusiaster.

Filmz TV fulgte i det kvalitetsspor, som var blevet sat af tidligere skribenter for siden. I den kapacitet havde Johan også muligheden for at deltage på flere af de såkaldte press junkets, hvor journalister kan interviewe kendte skuespillere og instruktører i forbindelse med nye film. YouTube er fyldt med sådanne interviews, og de fleste af dem er dræbende kedelige og ensformige, fordi skuespillerne næsten altid får de samme spørgsmål og giver de samme svar. (For øvrigt, Mila Kunis’s ironiske kliché af et interviewsvar, da de får besked på kun at snakke om filmen, er ganske morsomt og værd at tjekke ud.)

Men da Filmz TV fik chancen, tog Johan muligheden alvorligt. Han udviste en unik respekt for mediet, skuespillerne og den pågældende film (selv når den stank). Johan satte sig grundigt ind i, hvad personen, han interviewede, havde arbejdet med før, og hvad der var interessant ved denne produktion, både fra et teknisk og kunstnerisk synspunkt. Han stillede de originale spørgsmål, de dybere spørgsmål, selv hvis det krævede, at han måtte bruge mere tid og flere ord på at forklare dem. Resultatet var, at hans interviews ikke føltes som interviews, men som ligeværdige samtaler. Ingen kunne undgå at se, at også filmmagerne følte sig taget seriøst og værdsatte hans forarbejde. Ofte gik de endda med på at lave morsomme sketches med Johan i slutningen af interviewet, for eksempel var Chris Hemsworth (“Thor”) frisk på at ramme ham med et lynnedslag.

Kort sagt: Det var top-notch filmjournalistik.

Filmz TV var selvfølgelig ikke bare press junkets. Men det er nok dem, folk vil huske, og måske de kreative episoder som musikvideoen til J. J. Abrams. I tillæg til nogle andre gode interviews, Johan fik fat på, bl.a. via telefon (fx Lara Pulver-interviewet). Der var også interessante tema-episoder, og så var der de episoder, der bar præg af at de først og fremmest skulle generere en indtægt. “Denne episode blev lavet for at please en sponsor,” kunne Johan have sagt i indledningen, men det gjorde han selvfølgelig ikke. Dette var en del af den kedelige udvikling, som længe plagede Filmz.dk: Kommercialiseringen.

En hjemmeside i forfald

Som brugere anede vi naturligvis ikke, hvad der foregik bag kulisserne på hjemmesiden. Vi kunne bare se, at der var udskiftning. Tidligere skribenter var stoppet, og ukendte navne stod bag produktion af nyheder og anmeldelser. Mest iøjnefaldende var dog den nye chefredaktør. Forandringerne blev synlige overalt på Filmz.dk. Kvalitetskravet, der tidligere havde kendetegnet hjemmesiden, syntes at være bortfaldet.

Anmeldelserne var blevet dårligere, nogle gange helt elendige. Med dette mener jeg ikke, at jeg personligt var mere eller mindre enige i hvor mange stjerner, der blev givet til filmene. Men indholdsmæssigt var de mindre velargumenterede, mindre lærerige, dårligere formulerede, mere platte og til tider bare “underlige”. Artiklerne var heller ikke interessante længere. I stedet blev hjemmesidens brugere spist af med forudsigelige toplister indenfor tilfældige filmgenrer og de såkaldte “Filmz mener”, hvor den nye redaktør gentog sine kæpheste, præsenterede selvfølgeligheder som visdom, forsvarede sine fejltrin og nedgjorde folk, der ikke delte hans synspunkter (f.eks. da “de etablerede medier” blev kaldt “indskrænkede” og “uoplyste”, fordi de ikke var så begejstrede for “X-Men”, som han var).

Der blev i denne tid produceret nyheder som aldrig før, men kvaliteten var dalet. Mange af nyhederne var irrelevante, overskrifterne misvisende og kildehenvisningerne var forsvundet. Mange af emnerne egnede sig mere til sladderblade end et seriøst filmmagasin.

Selv når en nyhed var filmrelevant, så fik den et vulgært twist. I nyhedsoverskriften for en ny trailer lød det for eksempel: “Scarlett Johansson spreder ben i ny trailer”. Forsvundet var appellen til hungrende filmentusiaster, der ønskede at lære og blive fortryllet af filmens forunderlige verden. Nu talte Filmz.dk til os, som om vi var hormonfrustrerede pubertetsknægte, der bare gerne ville se Miss Johansson “sprede ben”. Intentionen var naturligvis at tjene “clicks”, for i Internetverdenen er “clicks” lig med profit, og intet middel – heller ikke seksualiseringen af Scarlett Johannsson – var for beskidt til at nå dette mål.

Mange brugere undrede sig over alt dette og klagede, mens andre i stilhed bare mistede interessen for hjemmesiden og sluttede med at kommentere på nyheder og anmeldelser. Stemningen på forummet var dårlig, og der opstod en forståelig efterspørgsel efter “det gamle Filmz”. Oftest blev klagerne ignoreret, men af og til svarede redaktøren. Hans reaktion var konsekvent defensive, og han afviste også, at negative forandringer var fundet sted.

Det eneste på hjemmesiden, som efterhånden var værd at følge, var det fra Johan “The Insider” Albrechtsens hånd: hans anmeldelser og selvfølgelig Filmz TV. Disse stoppede brat foråret 2014, og en dag i juni måned skrev Johan sit farvel på forummet. Han var ikke længere en del af redaktionen. For mange gamle brugere var hans exit det sidste søm til Filmz.dk’s kiste. Uden hans bidrag havde hjemmesiden ganske enkelt ikke længere noget at tilbyde.

Denne indstilling manifesterede sig mest tydeligt d. 13. august, da wimmie – én af de gamle brugere, som havde været der siden 2004  – skrev sit farvel, og mange andre fulgte i hælene, deriblandt flere folk, som havde været med til at starte Filmz.dk op dengang for længe siden.

image

image

“Det er jo bare en hjemmeside…”

For nogle mennesker må det føles mærkeligt at læse denne artikel og se mig bruge krudt på dette. Er det ikke bare en hjemmeside? Giver det mening at sørge så meget over tabet?

Jeg forstår pointen, men for mig tjente Filmz.dk en særlig funktion. Den lærte mig at værdsætte film på en helt speciel måde. Jeg har set mange fantastiske film, som jeg aldrig havde set, hvis ikke det var for folk på denne hjemmeside, som havde sagt “Du må se den!” Jeg har snakket med folk, som har påvirket mig så meget, som man nu kan påvirke nogen over Internettet. På Filmz Forum har jeg haft dybe og tankevækkende samtaler om Gud, om religion, om politik og om livssyn. Det var bare en hjemmeside, men det er en hjemmeside fuld af værdifulde minder for mit vedkommende.

Mange andre mennesker har lignende ting at sige om deres tid på Filmz.dk. At sige farvel til Filmz.dk efterlader et slags tomrum for nogen af os, der stadig ønsker at snakke med andre om film. “Hvad gør vi nu?” spørger flere. Måske svaret bliver en ny hjemmeside? Hvem ved, hvad der ligger ude bag horisonten…

the end

Dette indlæg er skrevet af respekt for de usædvanligt fantastiske mennesker, som engang gjorde Filmz.dk til Danmarks bedste hjemmeside om film. De fortjener ros og skulderklap. Nogle af dem stoppede, fordi tiden går, og livet forandrer sig – man får uddannelse, familie, skifter job, osv. – mens nogle af dem forlod Filmz.dk, fordi de (mildest talt) blev dårligt behandlet af den nye ledelse. Uanset årsagen til deres exit, så skal de have tak for at have uddannet, inspireret og underholdt mig og mange andre.

Til sidst skal det nævnes, at denne blog, Film fra oven, selvfølgelig også kan betragtes som et resultat af de mange gode stunder på Filmz.dk. Jeg har stadig meget energi, som jeg normalt ville bruge på Filmz.dk – fremover vil jeg prøve at kanalisere noget af den over på denne blog, selv om planen er, at fremtidige indlæg ikke skal være nær så lange.

5 thoughts on “The End of Filmz.dk

  1. Som jeg skrev i kommentaren på filmz (og som du sikkert ikke har læst 😉 ):
    Det som piner en del er, at din foregående artikel (blog indlæg) ville have været en fin artikel på “det gamle filmz” og vil(le) med garanti have flere læsere…

    Hvis der er andre, der mangler steder at søge hen så kan jeg da anbefale Himmelskibet’s anmelderblog, (http://himmelskibet.dk/anmelderblog/) som med en stor, varieret og kvalificeret anmelder stab nu har eksisteret i 10 år.

    Like

  2. Nu giver det pludselig meget mere mening – Jeg havde været væk fra filmz i en del år og kom på her før jul igen. Det hele virkede mega underligt, kvaliteten var helt i bund. Jeg kunne mærke der var sket et eller andet der så jeg nu valgte jeg at søge lidt på nettet. Det er sgu trist 😦

    Liked by 1 person

Skriv en kommentar